Gamify your Fair Trade Story @School!

Gamify your Fair Trade Story @School!

Oproep naar leerkrachten secundair onderwijs regio Leuven!
Inspireer je leerlingen over eerlijke handel met een gratis vorming tijdens de Week van de Fair Trade.

De Aanstokerij en Oxfam-Wereldwinkels regio Leuven hebben de handen in elkaar geslagen en een gratis vorming uitgewerkt op maat van leerlingen van de 2de graad secundair onderwijs.

Hoe werkt fair trade, wat zijn fairtradeproducten en wat zijn de belangrijkste redenen om voor fair trade te kiezen? Soms is het voor jongeren een ver-van-mijn-bed-show en zijn de alternatieven die eerlijke handel biedt weinig gekend.

Daarom wordt tijdens deze vorming via speelse methodieken dieper ingegaan op verschillende aspecten van wereldhandel, de vele handelsbelemmeringen die op dit moment werkzaam zijn en het alternatief dat eerlijke handel hierop biedt. De leerlingen krijgen meer inzicht in de verschillende handelsverhoudingen tussen producent, multinational en consument en komen zo tot het besef dat eerlijke handel verder gaat dan een eerlijk loon voor producenten.

Totaalbeeld van wereldhandel en reflectie over eigen acties

We willen met deze vorming jullie ‘Fair Trade Story’ op school op een speelse, actieve en krachtige manier vorm geven. We kiezen bewust voor speelse werkvormen omdat de ervaring die jongeren opdoen tijdens een spel weet te beklijven en daardoor ook beter zal blijven hangen.

De vorming, opgehangen aan een sterk inhoudelijk kader, schetst op een actieve en ervaringsgerichte manier een totaalbeeld van de wereldhandel en het antwoord dat eerlijke handel hierop biedt. Het doet de leerlingen reflecteren over wat zij zelf kunnen betekenen in dit verhaal als individu, klasgroep of school. Aan de hand van concrete actiepunten gaan ze nadien zelf aan de slag en zullen zo je school mee op de kaart zetten als ‘school van de Fair Trade’.

Na afloop van de vorming krijgen de leerkrachten een lessenpakket, ontwikkeld door Oxfam-Wereldwinkels regio Leuven, mee met allerlei tips en materiaal rond eerlijke handel om er procesmatig in de klas en in de school verder aan te kunnen werken. Zo zorg je ervoor dat de vorming geen éénmalige actie wordt tijdens de Week van de Fair Trade, maar wordt het iets dat kadert in een ruimer inhoudelijk project.

Hoe deelnemen?

Voor dit project zijn we op zoek naar secundaire scholen uit Groot-Leuven die de vorming gratis kunnen aanvragen voor hun leerlingen van de 2de graad.

Vul tegen maandag 18 september het online deelnemingsformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op: https://goo.gl/6pcQys

We willen zoveel mogelijk scholen de kans geven om een gratis vorming aan te vragen. Daarom vragen we je om maximum 2 voorkeursmomenten aan te duiden tussen maandag 2 oktober en donderdag 12 oktober, zodat wij de puzzel kunnen leggen.

Wacht niet te lang met inschrijven, want we kunnen maar een beperkt aantal gratis vormingen weggeven! Bij een grote vraag zullen de eerste inschrijvers voorrang krijgen.

Praktisch

Begeleiding: De Aanstokerij & Oxfam-Wereldwinkels regio Leuven
Aantal spelers: max. 25 spelers per sessie
Duur: 2 (les)uren
Accommodatie: een ruim klaslokaal

Initiatief in het kader van de Week van de Fair Trade, een initiatief van de Belgische ontwikkelingssamenwerking (BTC).

Date(s): 
Lundi, 2 Octobre, 2017 (Jour entier)
Mardi, 3 Octobre, 2017 (Jour entier)
Mercredi, 4 Octobre, 2017 (Jour entier)
Jeudi, 5 Octobre, 2017 (Jour entier)
Vendredi, 6 Octobre, 2017 (Jour entier)
Lundi, 9 Octobre, 2017 (Jour entier)
Mardi, 10 Octobre, 2017 (Jour entier)
Mercredi, 11 Octobre, 2017 (Jour entier)
Jeudi, 12 Octobre, 2017 (Jour entier)
Adresse: 
Leuven ,
Téléphone: 
016 29 74 58