Brussel-Hoofdstad, FairTradeRegio?

Brussel-Hoofdstad, FairTradeRegio?

Wil jij meehelpen om van Brussel-hoofdstad een echte FairTradeRegio te maken! Ontdek hier hoe!

1. Brussel-Hoofdstad, FairTradeRegio: de criteria

In grote lijnen zou Brussel-Hoofdstad moeten voldoen aan de

Criterium 1: Regionaal bestuur

  1. De regio keurt een beleidsverklaring goed die fair trade steunt en gekoppeld wordt aan een jaarlijks actieplan.
  2. De regio beslist om koffie en nog minstens één ander fairtradeproduct aan te kopen voor vergaderingen, op kantoor en in de cafetaria’s van de regionale ambtenarij.
  3. De regio streeft een groei na van het aantal fairtradeproducten die structureel worden aangekocht, met minimaal één nieuw product per jaar.
  4. De regio promoot het bewustzijn voor fair trade op regelmatige basis bij het personeel via sensibilisering en haar eigen interne informatiekanalen.
     

Criterium 2: Gemeentebesturen
65% van de gemeenten in de regio is ingeschreven in de campagne Fair Trade Gemeente. 70% van de ingeschreven gemeenten hebben de titel reeds behaald. Daarvoor biedt de regio ondersteuning aan gemeenten op bovenlokaal niveau om hen te stimuleren in het opstarten van de campagne en het behalen en behouden van de titel.

Criterium 3: Regionale instellingen

  • Een bepaald aantal regionale instellingen consumeert minimaal 2 fairtradeproducten.
  • De instellingen organiseren of ondersteunen ook sensibiliserende acties die de kennis over en de betrokkenheid met fair trade te vergroten.


Criterium 4: Media-aandacht
Regelmatig krijgt de campagne externe media-aandacht naar aanleiding van een evenement, een actie of het behalen van een nieuw criterium of de titel. De trekkersgroep ontwikkelt een strategie om de campagne lang in het nieuws te houden. Hierdoor bereikt men een groot deel van de bevolking.

Criterium 5: Trekkersgroep
Er is een Regionale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen. Nadien is hij verantwoordelijk voor de continuïteit van de FairTrade Regio en de jaarlijkse herbevestiging. De herbevestiging maakt een duidelijk link naar de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de agenda 2030 van de Verenigde Naties. Het FairTradegemeente campagneteam voorziet een sjabloon om de herbevestiging op in te vullen.
De leden van de Regionale trekkersgroep komen uit verschillende diensten van de regio en ook externen zijn welkom. De trekkersgroep kan ingebed zijn in een bredere duurzaamheid of SDG-werkgroep.

Criterium 6: Lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten
De trekkersgroep ondersteunt en/of organiseert initiatieven die lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten stimuleren. De initiatieven versterken de band tussen eerlijke handel, lokale productie en consumptie van duurzame voedingsproducten. Het kan gaan om permanente of om jaarlijkse, kortlopende initiatieven. Een nulmeting van de reeds genomen en lopende initiatieven geldt als vertrekpunt.


2. Is jouw (Brusselse) gemeente al FairTradeGemeente?

65% van de Brusselse gemeenten moet de titel FairTradeGemeente hebben. Momenteel staat de teller op 7 van de 19 (Jette, Brussel, Sint-Gillis, Elsene, St-Pieters Woluwe, Watermael-Bosvoorde en Ukkel)

Om de felbegeerde titel in de wacht te slepen, moet jouw gemeente voldoen aan 6 criteria die inspelen op de vraag naar en het aanbod van eerlijke en lokale, duurzame producten.
Meer info? Surf naar www.fairtradegemeenten.be of neem contact op per mail.


3. Samen maken we van België het Land van de Fair Trade

Sinds 2016 zijn we op weg om van België het Land van de Fair Trade te maken. Deadline? 2020! Een aantal criteria zijn reeds gerealiseerd, voor een aantal zijn we nog onderweg.
Eentje is dat meer dan helft van de Belgische provincies (regio Brussel-hoofdstad inbegrepen) een FairTradeProvincie is. Momenteel staat de teller op 50% (Antwerpen, Luxemburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen). De titel Brussel, FairTrade Regio kan dus het verschil maken! Meer weten over de criteria en hun stand van zaken?