Campagne

Campagne

De Week van de Fair Trade in 2020 zal doorgaan van 7 tot 17 oktober.
Het hoe, wat en waarom vind je hier.

Wat is de Week van de Fair Trade?

De Week van de Fair Trade is een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten in de kijker zet in heel het land. Zowel op nationaal niveau met een algemene campagne, als op lokaal vlak met activiteiten in jouw buurt. In heel België worden er 10 dagen lang activiteiten georganiseerd die je op een leuke manier laten kennismaken met eerlijke handel en eerlijke producten. Ook in jouw buurt. Bekijk zeker de agenda op de homepage!

Waarom een Week van de Fair Trade?

Fair trade is een sector die voortdurend evolueert. Tijdens de Week van de Fair Trade kan je het diverse aanbod van fairtradeproducten ontdekken. Op die manier willen we mensen motiveren om voor fair trade te kiezen, want met elke fairtradeaankoop geef je een kleine producent in het Zuiden de kans op een beter leven. Als consument heb jij de macht om hun levensomstandigheden te verbeteren.

De Week van de Fair Trade is een initiatief van het Trade for Development Centre van het Belgisch Ontwikkelingsagentschap in samenwerking met de belangrijkste fairtradeverenigingen in België. Je vindt ze allemaal onderaan. Klik op de logo’s om te lezen waar ze voor ze staan.

Hoe werkt fair trade?

Een van de belangrijkste principes van eerlijke handel of fair trade is dat de producent een eerlijke prijs krijgt voor zijn product. Maar het gaat verder dan dat. Eerlijke handel garandeert een reeks goede handelsvoorwaarden (zoals afspraken op lange termijn met afnemers), respecteert de rechten van de werknemer en het milieu, zorgt voor een betere markttoegang en versterkt de producentenorganisaties en hun netwerken. Fair trade geeft benadeelde producenten, voornamelijk uit het Zuiden, de kans om een menswaardig bestaan op te bouwen voor zichzelf en voor hun familie.


FAQ

Waar vind ik fairtradeproducten?
Zowat overal! Via fairtradeorganisaties, geëngageerde winkelketens en distributienetwerken en in de supermarkt. Meer weten? Ga eens kijken onder eerlijke handel op www.befair.be.

Is fair trade meer dan koffie en bananen?
Uiteraard! Er zijn meer dan 100 verschillende eerlijke voedingsproducten op de Belgische markt: wijn, fruit, honing, ijs, rijst… Bovendien beperkt fair trade zich niet tot voeding. Er is ook steeds een ruimer aanbod aan artisanale producten, cosmetica, bloemen, kleding uit katoen… Eerlijke handel doet ook zijn intrede in nieuwe sectoren zoals toerisme en goud.

Zijn fairtradeproducten altijd duurder?
Eerlijke producten zijn momenteel nog iets duurder zijn dan hun klassieke tegenhangers. De meest "populaire" fairtradeproducten zoals vruchtensappen, bananen en koffie verschillen (bijna) niet meer in prijs tegenover de klassieke merken van dezelfde kwaliteit.

Zijn fairtradeproducten minder kwalitatief dan bekende merken?
Fair trade had in zijn beginjaren een negatief imago op vlak van kwaliteit. Vandaag is dat helemaal anders. Sommige fairtrademerken van onder andere koffie, honing, chocolade en wodka situeren zich ondertussen bij de wereldtop. Zo won koffiebrander Tunki uit Peru de prijs “Coffee of the Year” en haalde de Belgische chocolatier Belvas de “Quality Food Award” binnen met zijn eerlijke biotruffels.

Wat is het verschil tussen fair trade en bio?
Bioproducten voldoen aan strengere ecologische eisen dan eerlijke producten. Er is echter wel een nauwe band tussen de twee, want eerlijke handel beoogt duurzame ontwikkeling zowel op sociaal, economisch als op ecologisch vlak. Momenteel heeft ongeveer 65% van de producten met het Fairtradelabel ook een biolabel.


Bestel gratis onze (vernieuwde!) folder Fair Trade in een notendop

Wil je het thema fair trade behandelen tijdens een evenement, op het werk of in de klas? Bestel dan gratis de folder "Fair trade in een notendop" voor alle deelnemers. De folder kreeg dit jaar een update!